top of page

«Η ελληνική χούντα 1967-1974 και οι πολέμιοί της»

Updated: Jan 19, 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ελληνογερμανικό σεμινάριο Πολιτικής Παιδείας

5 – 13 Οκτωβρίου 2019 στη Δασιά Κέρκυρας


«Η ελληνική χούντα 1967-1974 και οι πολέμιοί της»


Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν 10 άτομα από Ελλάδα και Γερμανία ηλικίας 18 χρονών και άνω. Θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Άγριο Ρόδο στην Κέρκυρα (με το λεωφορείο είναι περίπου μισή ώρα από την πόλη της Κέρκυρας). Περισσότερες πληροφορίες στο: www.wilderose.gr


Θέμα του σεμιναρίου


Tο 1967 Έλληνες συνταγματάρχες κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία στην Ελλάδα, για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη νίκη της δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου(ΕΚ) του Γεωργίου Παπαντρέου και της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) στις επερχόμενες εκλογές. Οι συνταγματάρχες εγκαθίδρυσαν μία στρατιωτική δικτατορία, η οποία κατέστειλε βιαίως όλες τις αριστερές δυνάμεις είτε με εκτοπίσεις σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως είτε με εκτελέσεις.

Πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες διέφυγαν εξόριστοι σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέχιζαν να διατηρούν καλές σχέσεις με τη χούντα, σε πολλές χώρες δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες.


Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετικές πλευρές:


● Πώς ζούσε τότε ο ελληνικός λαός; Πώς ήταν τότε η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη;

● Πώς και γιατί φτάσαμε στη χούντα το 1967 στην Ελλάδα;

● Ποια αντίσταση κατά της χούντας υπήρχε στην Ελλάδα;

● Ποιες δράσεις ανέπτυξαν οι Έλληνες εξόριστοι στο εξωτερικό;

● Ποιες δράσεις ανέπτυξε το κίνημα αλληλεγγύης στη Γερμανία;


Θα λάβουν χώρα διαλέξεις, workshops, αφηγήσεις μαρτύρων της εποχής, προβολή σχετικών ταινιών καθώς και μία έκθεση του Ιδρύματος Friedrich-Ebert Stiftung Athen. Επιδίωξή μας να διαπιστώσουμε τι γνωρίζουν σήμερα οι νέοι στη Γερμανία και την Ελλάδα σχετικά με αυτό το θέμα και με αφορμή την πολιτική πόλωση στις μέρες μας να συζητήσουμε τα τότε γεγονότα και τη σημερινή τους σημασία. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από καταξιωμένους ειδικούς από το χώρο της Πολιτικής Παιδείας και θα υποστηρίζεται από διπλωματούχους μεταφραστές. Θα έχουμε επίσης χρόνο στη διάθεσή μας, για να γνωρίσουμε τη χώρα και τους ανθρώπους της και αφού η θάλασσα θα είναι ακόμα ζεστή, θα έχουμε τη δυνατότητα να κολυμπήσουμε και να απολαύσουμε την ελληνική φύση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 100 Ευρώ για τους Γερμανούς και στα 60 Ευρώ για τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σε κοιτώνες και πλήρους διατροφής. Τα έξοδα μετακίνησης βαραίνουν τους συμμετέχοντες. Υπάρχουν απευθείας πτήσης για Κέρκυρα από πολλές πόλεις της Γερμανίας.



Δήλωση συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: agriorodo@yahoo.com

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Πέτερ Μίλντε (τηλ. 0049 176 7355 4938).

Και τον Δημήτρη Αμβροσιάδη ( 00306976903177)

Με το πέρας των δηλώσεων θα αποσταλεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.




38 views0 comments
bottom of page